Copyright 2018 - Enowa

Zodra je van mening bent dat je hulp nodig hebt is de eerste vraag die je jezelf stelt: “Wat voor hulp heb ik nodig en van wie?”

Door deze vraag komen mensen vaak bij de hulpverlener waar men positief over heeft gehoord van vrienden of familieleden of op verwijzing. Bedenk wel dat dit de mening van een ander is en niet jouw mening hoeft te zijn. Door gebrek aan ervaring op dit gebied is dit vaak het enige houvast dat men heeft.

Vertrouwen in de hulpverlener is belangrijk, zowel voor wat betreft de persoon als zijn / haar vakkennis. Dit vertrouwen is in het begin meestal nog niet aanwezig. Dit moet groeien. 

Het is niet altijd gemakkelijk te bepalen of je bij de juiste therapeut / counsellor bent omdat er vaak onbewust zaken meespelen als:

“Hij/zij lijkt op mijn vader / moeder”,

“Hij/zij confronteerd mij en eigenlijk wil ik dat niet horen” enz.

In het eerste (intake) gesprek kunnen deze zaken al aan de orde komen, soms pas in een later stadium. Vaak zijn deze “projecties” een goede steun in de begeleiding aangezien ze de irritaties naar voren halen. In dit eerste gesprek zullen we ook bespreken wat jij wilt bereiken en wat jij van ons mag verwachten.

Het eerste gesprek geeft meestal voldoende houvast om te kunnen beginnen.

In het eerste gesprek waarin iemand besloten heeft door te gaan, zullen er afspraken gemaakt worden over tijdstip, financiën, wat wij van iemand verwachten, huisregels, privacyregels, onze voorlopige aanpak, voorzichtige inschatting van de duur, enzovoort.

Een ieder blijft te allen tijde, binnen en buiten de sessies, verantwoordelijk voor wat hij / zij doet!