Copyright 2018 - Enowa

Deze training is door Enowa ontwikkeld en gebaseerd op de ideeën en basisoefeningen van de “Autogene Training”.
Autogene training is, begin 20e eeuw, ontwikkeld door prof. J.H. Schultz als een vorm van zelfhypnose. Met deze methode kan men zich leren ontspannen, beheersen en ontwikkelen door middel van concentratie. Schultz noemde zijn methode dan ook de geconcentreerde zelfontspanning. 
In deze ontspannen toestand van innerlijke rust wordt het vermogen geactiveerd om de eigen kwaliteiten te leren kennen en daardoor zichzelf te ontwikkelen.

Ook wordt door de diepe ontspanning het lichaam positief beïnvloed en gaat het beter functioneren. Hierdoor kunnen allerlei nerveuze aandoeningen, zoals niet in slaap kunnen komen, maag- en darm- klachten, hartklachten, positief beïnvloed worden.

Uiteraard kan men met dit soort klachten pas aan deze training beginnen na overleg met de huisarts of specialist.

Ook kan men door deze diepe ontspanning vooraf gedefinieerde doelen bereiken, zoals het geheugen actiever maken, dingen waar men tegenop ziet zelfverzekerder te gemoed treden etc..
Dit gebeurt met de zogenaamde formules (affirmaties). Dit zijn korter zinnetjes die men zich inprent in de toestand van diepe ontspanning. Hiermee leert men steeds meer de controle over het eigen leven op de pakken.
Men leert uiteindelijk afstand te nemen van gebeurtenissen, emoties te beheersen, organen tot rust te brengen (hart, maag, darmen etc.), stress stoppen of voorkomen, nerveuze spanningen stoppen etc.. Dit alles uiteraard binnen de mogelijkheden van het lichaam en de geest.

Het is nodig dat men de eerste weken dagelijks thuis oefent (3x daags variërend van 2, tot later, 10 minuten). Daarna kan men op ieder gewenst moment in de ontspanning en de rust stappen. Uiteindelijk worden moeilijke dingen steeds makkelijker en kan men remmingen meer loslaten.

De training bestaat uit een aantal basisoefeningen. Later kan men deze uitbreiden door zich persoonlijke doelen te stellen.Wil men alleen rustig en ontspannen kunnen slapen, dan zijn de basisoefeningen voldoende.

De prijs van de training is € 250.